Corsica

5 keer Corsica

Het Désert des Agriates

Het eenzame stuk kust tussen Plage d’Ostriconi en de kustplaats Saint-Florent staat bekend als de “Agriaten-woestijn”. Maar de naam klopt niet. Want de rotswoestijn langs de 40 kilometer lange kust is groen en bloeit in de lente in de mooiste kleuren. De hele regio kan alleen te voet, per fiets of terreinwagen worden verkend – misschien is het juist deze eenzaamheid en afzondering die het zo aantrekkelijk maakt. Want hordes toeristen vind je hier ook niet in de zomer. De beste indruk van het ruige landschap krijgt u bijvoorbeeld tijdens een wandeling naar Punta Liatoggiu, een 280 meter hoge panoramatop boven Plage d’Ostriconi. Het begint bij het restaurant “Le Jardin” aan de N1197 en voert langs de Sentier-kust langs de witte zandstranden van Vana en Ostriconi tot aan de ruige bergrug, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de Désert en de eenzame kust. Een alternatief voor strandliefhebbers: rondvaartboten bieden ook rubberbootshuttles aan van Saint-Florent naar de droomstranden van Plage de Lotu en Saleccia. Maar het Plage d’Ostriconi met zijn brede duinen is alleen al een reis waard!

Calvi

De citadelstad Calvi is de vierde grootste stad van Corsica en voor mij de mooiste van de Balagne. Met zijn jachthaven en pittoreske oude stad straalt Calvi gewoon de flair van een Italiaanse havenstad uit. De citadel biedt het mooiste uitzicht over de stad en de haven. Hier kun je uren rondwandelen, altijd nieuwe steegjes en uitzichten in de bovenstad ontdekken en de wind om je neus laten waaien. In de baai van Calvi ligt een vijf kilometer lang, vlak zandstrand, maar ook de vlakke rotsen onder de citadel nodigen uit om te (zonnen) baden.

Het kunstenaarsdorp Pigna

Waarschijnlijk het mooiste dorp van Balagne is het middeleeuwse kunstenaarsdorp Pigna. Kenmerkend voor de stad zijn de blauwe luiken en de vele kleine ambachtelijke winkeltjes. Pigna is autovrij, maar er is een grote, betaalde parkeerplaats voor de ingang van het dorp, waar u gemakkelijk uw huurauto kunt parkeren en de smalle straatjes te voet kunt verkennen. Het dorp is echter het mooist bij zonsondergang. Maak het u vervolgens gemakkelijk met een glas wijn en een kaasplankje in de kleine bar A Moresca, aan de rand van het dorp met een perfect uitzicht over de kust. Hetzelfde uitzicht heb je vanuit het naastgelegen restaurant A Casarella, dat ook zeker een aanrader is.

Lumio en het verlaten dorp Occi

Een ander ansichtkaartdorp boven de kust is Lumio. Vooral vanuit de hoger gelegen straten heb je een geweldig uitzicht op de dorpskerk en de hele kust. Verder is er in het dorp niet veel te zien, de molens malen hier gewoon langzamer. Maar dat is geen reden om de zaak snel de rug toe te keren. Aan de ene kant is een korte wandeling naar het verlaten dorp Occi de moeite waard. Hier kun je dwalen door de oude ruïnes met fantastische uitzichten. Aan de andere kant vinden strandliefhebbers Plage de l’Arinella onder Lumio, een prachtige verborgen baai met rotsen en een fijn zandstrand.

Het bergdorp Speloncato

Het is je misschien opgevallen dat de Corsicaanse bergdorpen mij hebben aangedaan. Voor iedereen die er net als ik geen genoeg van kan krijgen, heb ik nog een derde tip in petto: Speloncato. Het dorp kleeft aan de hellingen van Monte Tolo op een hoogte van 553 meter. Het centrum van het dorp is de Place de la Liberation, van waaruit de straatjes zich in alle richtingen vertakken. Welnu, wie kan de onopvallende roze deur in de wirwar van smalle ravijnen vinden? Boven het stadscentrum is er een prachtig uitkijkpunt met stenige rotsen en een panoramische kaart van het gebied.