Babykleren

Een paar dingen die ik heb geleerd over babykleertjes

Omdat je een fortuin kunt uitgeven aan babykleren! En er zijn zoveel valstrikken om in te stappen. Ik heb nu weer wat dingen geleerd met het tweede kind, en zelfs als fouten en slechte aankopen prima zijn, vond ik dat ik mijn ervaringen moest samenvatten. Zoals altijd met dergelijke persoonlijke rapporten, kan het voor u heel anders zijn! Dingen die ik onzin vond, kunnen geweldig voor je werken en vice versa.

Vind de juiste maat

Vooral als het gaat om het samenstellen van de kleerkast van het eerste kind voor het eerste kind, is men vaak onzeker. De eerste items zijn maat 50/56, 50 is vaak mini en 56 is vaak enorm. Franse en Spaanse merken zijn vrij klein, Duitse en Scandinavische merken zijn vrij groot. Met name broekjes kunnen kleiner zijn omdat babybenen meestal kort en kreukelig zijn. Ik geloof niet in het kopen van hetzelfde bedrag in 62. Mijn beide baby’s waren pas drie maanden oud en zouden er in het begin in zijn omgekomen!

Voor mijn dochtger had ik opzettelijk een paar items in 50 gekocht zodat ik in het begin niet 100 keer hoefde op te rollen, zoals bij mijn broer. Het werkte, ze was een kleine 49 cm toen ze werd geboren (net als haar broer), en droeg in het begin bijna alleen Petit Bateau, die extra klein is. Een vriend, aan de andere kant, heeft een zoon die kwam met 56 cm en vier kilo en echt groot werd met 56/62. De baby’s zijn zo verschillend! En er is geen geheim recept om er zeker van te zijn dat je hier bent. Maar het is een feit:

Vraag je ouders hoe lang of klein je was toen je werd geboren. Dit wordt tot op zekere hoogte doorgegeven!

De eerste uitrusting

Nou, wat koop je dan? Alles wat je over je hoofd moet trekken is in het begin nogal vervelend, want de kopjes zijn nog zo wiebelig! Wikkelbody’s, leggings of rompertjes met drukknopen zijn praktisch. Met twee voorjaarsbaby’s had ik het liefst alles zonder voet (de benen zijn toch opgetrokken en blijven niet in de voet!).

Maar dat is een kwestie van smaak en een paar sokken houdt je voet waar hij hoort. Voor winterbaby’s zou ik altijd wol gebruiken en zou ik Schl├╝ttis of andere topjes aanbevelen die aan de zijkant kunnen worden dichtgeknoopt. En lange mouwen en pijpen zijn in het begin ook een must voor zomerbaby’s, pasgeborenen hebben warmte nodig – korte bloeiers moeten wachten. Verschillende paar wollen sokken zijn zinvol voor baby’s in de zomer en in de winter. Net als hoeden met een lint. Aandacht besteden aan natuurlijke vezels is ook een must voor babykleding. Wol verwarmt delicate wezens het beste, mijn favoriet hier zijn de wattenmixen van Petit Bateau. De meesten zweren bij wol-zijde (bijvoorbeeld van Hess Natur, Cosilana of Engel), ze zijn ook geweldig, maar moeilijk te wassen, wat best vervelend kan zijn met de vele poeprampen die je in het begin hebt.

En hoeveel is logisch?

Mijn ervaring:

 • 3-6 rompertjes – lange mouwen
 • 2-3 rompertjes – met of zonder voeten
 • 1-2 broeken, zo klein mogelijk, met of zonder voet
 • 2-3 tops / sweaters met lange mouwen
 • 2-3 wollen sokken en een of twee panty’s in de winter
 • 1-2 hoeden van katoen of wol om te knopen
 • Afhankelijk van het seizoen een vest en een dikke hoed of een wollen pak
 • Een vacht of een gebreide babydeken Trouwens, mijn geweldige vroedvrouw Sissi is onlangs begonnen met het verkopen van een geweldige babybox, met gegarandeerd alleen bruikbare en hoogwaardige stukken!

Wat slaat nergens op

 • Kleine T-shirts (alleen onder de armen hangen)
 • Kleine kleding (nog meer onder de armen hangen)
 • Kleine bloeiers (te koud!)
 • Korte mouwen (te koud!)
 • Alles wat over je hoofd moet worden genomen (te onpraktisch)
 • Alles wat onderaan niet losgeknoopt kan worden (te onpraktisch)

Dat betekent niet dat je dat soort dingen niet kunt kopen, het hoeft niet altijd praktisch te zijn. Ik had ook een paar onpraktische en suikerzoete jurkjes en onzin voor Quinn, die ik zelden aantrok voor foto’s. Maar misschien ben je minder ge├»rriteerd als je weet dat dit niet de stukken zijn die je elke dag draagt. Warm de winter door Baby’s worden meestal vervoerd in een kinderwagen of in een draagtas; een warme kinderwagenzak of -bont is bijna altijd logisch. Bontzakken zijn vrij prijzig, maar je kunt ze ook op eBay-advertenties krijgen! Voor draagzakken zijn dikke bontschoenen zinvol om hun voeten warm te houden. Ook onmisbaar: een goede wollen hoed (let op de materiaalsamenstelling). Ik heb beide baby’s de hele winter in gekookte wol verpakt, Xaver had een pak van Disana, Quinn is nu aan het opwarmen in de natuur van Hess, haar nieuwe pak heeft een ritssluiting, wat nog praktischer is! En een grote regen- en winterparka voor mama, je brengt veel tijd buiten door …