FFP2

FFP2 masker: het effectieve ontwerp om jouw gezondheid te beschermen

Het dragen van een mondkapje, waaronder het FFP2 masker, is in vele delen van de wereld al normaal, en ook in Europa wordt het steeds meer gebruikt. Doordat er zoveel verschillende soorten mondkapjes op de markt zijn is het soms lastig om overzicht te krijgen in de voor- en nadelen van de ontwerpen. Het FFP2 masker wordt gezien als een van de meest effectieve mondkapjes, maar waarom is dat zo?

De verschillende soorten mondkapjes

Het FFP2 masker is niet het enige ontwerp wat we op de markt kunnen vinden. Desondanks is dit wel een van de meest geprezen ontwerpen. Dit komt omdat stoffen mondkapjes zullen in veel gevallen niet genoeg bescherming geven. Deze mondkapjes zijn niet voorzien van een effectief filter. Een filter zorgt ervoor dat vervuilde lucht deeltjes worden tegengehouden en dat, in geval van een verspreidbaar virus, geen virusdeeltjes kunnen binnendringen bij een ander. De FFP2 maskers zijn ook voornamelijk in gezondheidsinstituten te vinden, waaronder het ziekenhuis. Dit toont ook aan dat dit ontwerp is ontworpen met een specifiek doel.

De voordelen van een FFP2 masker

Er zijn in principe twee soorten mondkapjes te vinden. Er zijn mondkapjes te vinden die voorkomen dat jij geen virusdeeltjes verspreid naar andere mensen. Dit zijn in de meeste gevallen stoffen mondkapjes of chirurgische mondkapjes. Wanneer de drager hoest of niest, zal het mondkapje dienen als barrière. Echter voorkomen deze mondkapjes niet volledig dat de dragen geen virusdeeltjes inademt.  Het andere soort zijn mondkapjes die ook dienen als persoonlijke bescherming, waaronder het FFP2 masker. Deze soort zijn voorzien van speciale filters die zowel filtert wat wordt ingeademd als hetgeen dat wordt uitgeademd. De FFP2 maskers zie je veel terug in zorginstellingen en laboratoria.

Het aanschaffen van FFP2 maskers

Een lange tijd waren de FFP2 maskers minder makkelijk te vinden in winkels en online sites. Dit komt omdat de FFP2 maskers allereerst moeten worden geleverd aan zorgpersoneel en gezondheidswerkers. Het zou namelijk erg onverantwoord zijn om gezondheidswerkers die direct in contact komen met patiënten die geïnfecteerd zijn met gevaarlijke virussen zonder verantwoord mondkapje te voorzien. Nu meer fabrieken dergelijke maskers maken en ze veel breder verkrijgbaar zijn, zijn autoriteiten over de hele wereld begonnen het publiek aan te moedigen om ze in specifieke omgevingen te dragen. Om jouw FFP2 kapje te halen, moet je een kijkje nemen bij Podobrace. De mondkapjes zijn hier in zowel zwart als wit beschikbaar.

Het effectieve ontwerp

In drukke of besloten ruimtes is het erg zinvol om een FFP2 kapje te dragen, zelfs als er geen direct gevaar in de omgeving te vinden is. Het kan alsnog een verschil maken. Sommige gezichtsmaskers hebben kleppen die zijn ontworpen om de binnenkomende lucht te filteren, maar niet de lucht die naar buiten gaat. Sommige kleppen schieten zelfs de vuile lucht naar buiten, wat mensen in de buurt kan infecteren. Het is beter om deze type mondkapjes te vermijden. Met het dragen van een FFP2 masker ben jij verzekert dat jij zowel jezelf als jouw omgeving beschermt tegen gevaarlijke virusdeeltjes.