Je eigen outdoor pizza oven

Mijn man en ik vinden het heerlijk om buiten te zijn en zoveel mogelijk tijd op ons terras door te brengen. Een van onze bijzondere hoogtepunten in onze “Casa Beham” is duidelijk onze buitenkeuken met eigen pizzaoven, waarmee we regelmatig met vrienden pizza poolparty’s vieren.

We hebben het idee van de pizza oven overgenomen van Spaanse vrienden die er ook een hebben. Conventionele modellen staan ​​normaal gesproken op zichzelf in de tuin, maar we hebben gekozen voor een houtovenkit, die onze architect direct heeft samengevoegd met ons terras en dus helemaal is aangepast aan onze wensen.

De binnenkant van de kachel is bekleed met vuurvaste stenen, die vooral warmte opslaan. Om de kachel te laten opgaan in ons terras, hebben we deze vervolgens bekleed met klinkerstenen. Direct naast de kachel biedt een grote travertijnstenen plaat met een geïntegreerde wastafel het ideale werkoppervlak.

Zo verwarm je de kachel goed

Als je met een houtoven wilt werken, moet je zeker geduld hebben.

Het is erg belangrijk dat u de oven voldoende tijd geeft – 2,5 uur is volkomen normaal. Er is ongeveer 11 kilogram hout voor nodig, waarbij sparren de beste zijn. Open eerst de tocht aan de achterkant van de kachel zodat de lucht mooi kan circuleren.

Leg twee sparrenblokken in de pizzaoven, doe er een paar aanmaakblokjes bij en steek ze direct aan. Leg dan de andere houtblokken erop en laat het vuur gewoon branden. Tijdens de aanmaakfase moet je elke 30-45 minuten wat hout toevoegen – het hele ding gedurende 2-2,5 uur. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de oven de optimale temperatuur bereikt. Sluit de deur alleen tot aan het eerste rooster zodat er voldoende lucht naar binnen kan.

Laat het vuur uitbranden, verdeel de sintels over het ganse oppervlak, laat het staan ​​en dan moet de kachel “leeggeruimd” worden. Dit betekent dat je de sintels eruit haalt en de oven leegt. Dan sluit je hem om hem te laten staan ​​zodat hij nog eens 50-60 graden ontwikkelt, al brandt er geen vuur meer in. Hiervoor sluit u de deur volledig.

Als je de temperatuur van ongeveer 350 graden hebt bereikt, kun je beginnen – de pizza zelf heeft maar een minuut nodig in de oven voordat hij gaar is! Het perfecte recept voor zelfgemaakt pizzadeeg vind je trouwens op mijn blog!

Veelzijdig kooktoestel

Het bijzondere aan een houtgestookte oven: met deze oven kun je bijna alles grillen of bakken – alles is mogelijk van 50-60 graden tot 350 graden. Meteen na het bakken van de pizza kun je de restwarmte nog gebruiken en ‘s avonds een geroosterd varkensvlees in de oven op 170-180 graden zetten – het zou de volgende dag om 12.00 uur klaar moeten zijn! We hebben dit nog niet geprobeerd – maar het zal zeker zeer binnenkort worden getest!