Latex Spuiten

Spuitverf in plaats van schilderen

Spuit de muur in met verf of latexverf, in plaats van schilderen. Gewoon de verf of de latexverf opspuiten in plaats van de muur schilderen.

De voordelen:

 • Minder tijd nodig: met de verfspuit kunnen met name grote oppervlakken veel sneller worden gelakt dan met kwast en roller.
 • Eenvoudig werk: spuiten is minder inspannend dan schilderen en is ook zacht voor de rug, spieren en gewrichten. De flexibele apparaten maken een ergonomische werkhouding mogelijk, ook bij het werken boven het hoofd (bijv. Aan het plafond) of bij het spuiten van moeilijk bereikbare plekken.
 • Eenvoudig in gebruik: verfspuitsystemen die B. worden aangeboden in bouwmarkten, zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs door leken. Veel apparaten zijn geschikt voor meerdere soorten kleur, b.v. B. emulsieverven, latex spuiten, vernissen en glazuren. Containers, spuitmonden etc. kunnen snel worden verwisseld en zijn gemakkelijk schoon te maken.
 • Zeer goede resultaten: hoeken, hoeken en randen kunnen optimaal worden bereikt met de spuitmethode. Zelfs ruwe, gestructureerde of filigrane oppervlakken kunnen overal met weinig moeite gelijkmatig met verf worden bedekt.
 • Zuinig verfverbruik: moderne spuitsystemen en apparaten gebruiken minder verf in vergelijking met conventionele verf. De bijzonder fijne en gelijkmatige kleurverdeling zorgt voor een optimale dekking.
 • Daarnaast worden gespoten oppervlakken beter beschermd tegen vocht, UV-straling, weersinvloeden en afzettingen.

Als de procedure correct is, vormt de coating na de eerste toepassing een gladde, gesloten film, wat ook de reinigings- en hygiënische eigenschappen verbetert. Zo kunnen schimmels en ziektekiemen zich bijvoorbeeld moeilijker ophopen op bespoten muren of houten oppervlakken en de ondergrond niet bereiken.

De keerzijde is dat leken sommige dingen verkeerd kunnen doen, zelfs als ze verf spuiten. Verfpistolen of sproeisystemen worden vaak geadverteerd met argumenten als “kinderspel”, “als een meesterschilder”, “voor alle ideeën in huis” of “zelfs voor ongebruikelijke creatieve technieken”. Met een beetje wensdenken klinkt het alsof er niets meer nodig is dan een veldspuit kopen, de tank vullen met materiaal en het mondstuk in de richting van het idee richten.

Eén ding is waar: zelfs beginners kunnen het spuitapparaat gebruiken om renovaties gemakkelijker te maken en muren en plafonds een optimale verflaag te geven.

Als het echter om artistiek muurontwerp gaat (bijv. Nauwkeurige ornamenten, grootschalige motieven of muurschilderingen), is het de moeite waard om een ​​meester-schilder in te huren die uw eigen ontwerpen veilig kan implementeren. Typische (en erg vervelende) beginnersfouten zijn strepen, gemorste verf, klodders, vage lijnen, scheve randen, zichtbare overgangen, enz. Borstelen en spuiten zijn ook verschillende methoden. Een goede huisschilder is (of wordt) niet automatisch een goede spuiter – en vice versa.

En tot slot vereisen zowel spuiten als schilderen een grondige voorbereiding, de juiste verf en een beetje basiskennis van de technologie om frustratie en fouten te voorkomen.

Wanneer is het de moeite waard om te spuiten in plaats van te schilderen?

Ook al is er altijd keuzevrijheid, er zijn enkele toepassingsgebieden waarbij spuiten een voordeel heeft ten opzichte van schilderen:

 • Als u tijd wilt besparen en grote oppervlakken snel met nieuwe verf wilt schilderen, moet u een spuitapparaat gebruiken.
 • Als u een zo homogeen, regelmatig mogelijk oppervlak wilt bereiken, moet u de verf of vernis spuiten in plaats van een kwast of roller te gebruiken.
 • Als u liever één stuk gereedschap gebruikt dan een veelvoud aan gereedschappen, dan is een spuittoestel de ideale oplossing voor u.
 • Als u het voor uzelf gemakkelijker wilt maken om het plafond te schilderen, is een spuitapparaat ideaal, omdat u uzelf het constante onderdompelen van de roller in de verfemmer en het meerdere keren opnieuw schilderen ervan bespaart.

Wanneer is schilderen de moeite waard in plaats van te spuiten?

 • Als er maar relatief kleine vlakken moeten worden geverfd, hebben kwast en roller een duidelijk voordeel. Dit elimineert de noodzaak om de omgeving zorgvuldig te maskeren, wat zeker van tevoren moet gebeuren bij het spuiten, omdat de fijne spuitnevel zelfs in de kleinste hoekjes kruipt.
 • Als u al kwalitatief hoogwaardige borstels en rollers heeft en deze probleemloos kunt hanteren, is het nauwelijks de moeite waard om een ​​veldspuit te kopen.
 • Als u geen bevredigend resultaat krijgt met een spuitpistool.