Tuinbanken

Tuinbanken

Is een tuin zonder tuinbank een echte tuin? Nou, dat is discutabel. Maar de tuinbank is niet alleen een praktisch meubelstuk, maar ook een communicatieve.

Meestal zit je er niet alleen op. Met z’n tweeën, drieën, op afstand of op elkaar – een tuinbank kan veel verdragen. Het is stabiel en heeft een rugleuning en is meestal comfortabel. Mits hij tussen de 10 en 15 graden gekanteld is. Mensen vinden dit het meest comfortabel.

De bank in de kunst

De houten park- of tuinbank is de belichaming van romantische tuinliefde. Maar dat niet alleen, de bank speelt ook een bepaalde rol in de kunst. Het verschijnt zelden als motief alleen, maar vaak als zitmeubilair bij uitstek in de buitenlucht.

In 1916 vereeuwigde Max Liebermann tuinmeubelen op canvas.

Waaronder zijn “Liebermann zonnevlekken”.

Een elegante vrouw zit op een bankje met haar rechterarm op de armleuning. Op de houten bank naast haar is nog voldoende ruimte. Verwacht je iemand anders? Volgt ze gewoon haar gedachten? We weten het niet, en kunsthistorici kunnen alleen maar speculeren.

Bijna 40 jaar eerder vereeuwigde Claude Monet ook een bank voor het nageslacht. De Franse impressionist schilderde zijn vrouw Camille Doncieux op een groene parkbank.

Tegenwoordig hangt het schilderij “Camille Monet assise sur un banc de jardin” uit 1873 in het Metropolitain Museum of Art. Het materiaal doet het Tuinbanken waren en worden gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen.

Van steen bijvoorbeeld, van beton of staal, maar ook van kunststof. Ze zijn allemaal geschikt voor buitengebruik, maar zijn niet per se mobiel. Een bemoste, licht verweerde stenen bank heeft echter zeker zijn charme. De meeste varianten zijn gemaakt van hout.

Niet alleen omdat het een hernieuwbare grondstof is en de constructie meestal erg stabiel is, maar ook omdat de eigenschappen van hardhout bijzonder geschikt zijn voor tuinmeubilair.

Vaak wordt teak gebruikt. Het heeft een hoog oliegehalte in het hout zelf, daarom is het weerbestendig en vereist het weinig onderhoud. Europese houtsoorten die geschikt zijn voor de tuinbank zijn robinia, eik en douglasspar.

Er zijn verschillende modellen, vormen en kleuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, geglazuurd of gelakt, met of zonder rugleuning. Wie een eigen individuele bank wil, helpt zelf een handje.