Vaatwasser

Vaatwasser

Hoe groot moet de vaatwasser zijn?

Een eerste criterium bij het kiezen van een vaatwasser is de grootte van uw huishouden. Een kleine vaatwasser met een breedte van 45 centimeter is voldoende voor singles. Het kan ongeveer tien couverts bevatten. Volgens de DIN-norm omvatten couverts een dinerbord, een diep bord, een dessertbord, een schoteltje, een kopje, een glas en ook een vork, mes, eetlepel en dessertlepel. Grotere huishoudens met twee tot vier personen moeten een vaatwasser gebruiken die 60 centimeter breed is. Afhankelijk van het interieur passen er 12 tot 15 couverts in. Daarnaast zijn er toestellen in XL-formaat die nog meer ruimte bieden en geschikt zijn voor grote gezinnen.

Welk type heb je nodig?

Vaatwassers voor de keuken zijn onder te verdelen in vier typen:

Zoals de naam al doet vermoeden, plaats je een vrijstaande vaatwasser overal in je keuken. Units die onder gebouwd kunnen worden hebben een werkblad als afdekking nodig, maar het originele frontdesign van de vaatwasser blijft behouden. Gedeeltelijk en volledig integreerbare varianten bieden de mogelijkheid om het front aan te passen aan de keukenfronten van de inbouwkeuken. Dit zorgt voor een harmonieus beeld.
Bij de gedeeltelijk geïntegreerde vaatwassers blijft de bedieningsbalk zichtbaar, volledig geïntegreerde versies verbergen de bedieningselementen achter de deuropening. Hierdoor heb je een uniform design, maar kun je het display niet meer zien en dus ook niet zien hoe lang het toestel nog draait. Sommige fabrikanten hebben daarom speciale projectorfuncties ontwikkeld die het bedieningspaneel op de keukenvloer projecteren.

Welk energieverbruik en geluidsniveau wilt u?

Net als bij elk ander elektrisch apparaat, kunt u bij de aanschaf van een vaatwasser het energielabel meenemen in uw beslissing. Het geeft aan hoe efficiënt het apparaat werkt. De klassen met de beste energie-efficiëntie zijn A +, A ++ en A +++. Vaatwassers in deze categorie verbruiken de minste hoeveelheid water en elektriciteit.
Let ook op het geluidsniveau van de machine: 45 dB is nog oké, 50 dB en meer kunnen storend zijn. Dit is vooral belangrijk als u een open keuken heeft of als u het apparaat ‘s nachts aan laat staan. De droogefficiëntie laat zien hoe droog de vaat is aan het einde van een wascyclus. Kies voor het beste resultaat klasse A.

Hoeveel programma’s moeten er zijn?

Moderne vaatwassers voor het huishouden hebben een verscheidenheid aan programma’s. Met het Eco programma wordt uw vaat gewassen op lage temperaturen en met een laag waterverbruik. De Turbo daarentegen reinigt borden, kopjes en bestek in korte tijd, bijvoorbeeld in 30 of 60 minuten. In het automatische programma analyseert het apparaat via een sensor hoe vuil de vaat is en past de instellingen hierop aan.
Er zijn ook zachte spoelprogramma’s voor glazen of intensieve reiniging voor sterk vervuilde potten en pannen. Bij sommige vaatwassers kun je de exacte begin- of eindtijd instellen. Innovatieve apparaten kunnen zelfs vanaf elke locatie met een smartphone worden bediend.
Kies de vaatwasser die het beste aan uw eisen voldoet qua formaat, design, energiezuinigheid en programmafuncties. Hoe beter u uw eigen wensen kent, hoe gemakkelijker u een keuze kunt maken.