Gazon

Wees niet bang om te verticuteren

Wat is verticuteren?

Gazon verticuteren is het proces dat wordt gebruikt om overmatige hoeveelheden vilt van een gazon te verwijderen en is een belangrijk onderdeel van de verzorging en het onderhoud van het gazon. Verticuteren gebeurt met behulp van een mechanische gazonverluchter die verstelbare, roterende stalen messen heeft om het vilt te verwijderen zonder het gezonde gras te vernietigen. In sommige gevallen kunnen ze zelfs de grond onder het oppervlak binnendringen om de beluchting en de kwaliteit van de graswortels te verbeteren.
Waarom een ​​gazon verticuteren?
Verticuteren is nodig wanneer het gras in het gazon te veel wordt en het gras begint te beschadigen. Te veel vilt in een gazon kan de planten verstikken in plaats van ze te beschermen, waardoor ze niet het nodige licht, water en lucht krijgen dat ze nodig hebben. Op zichzelf is vilt geen slechte zaak – een laag van ongeveer 0,5-1 cm dik is prima – alles wat dikker is, zal het gras gaan beschadigen en het verwijderen van de aanslag zal de gezondheid van uw gazon verbeteren en het uiteindelijk veerkrachtiger maken.

Hoe verticuteer je een gazon?

Dit hangt af van de maat. Kleine gazons kunnen met de hand worden ingesmeerd met een hark met veertanden, maar dit kan behoorlijk vermoeiend zijn en levert niet zo goede resultaten op als een mechanische verticuteermachine. Als u een kleine of middelgrote tuin heeft, kan een verticuteermachine voor voetgangers (d.w.z. een die u voortbeweegt als een grasmaaier) zeer effectief zijn. Voor grotere tuinen kan het gebruik van een ritje op Scarifier nodig zijn.

Dus wat is vilt?

Vilt komt van nature voor, maar zoals bij veel planten, sterven na verloop van tijd oude grasbladeren en stengels af en worden ze vervangen door nieuwe. Omdat het dode materiaal langzaam kan bederven, zit het in een sponsachtige laag onder de groene grasmat van het gazon. Het hebben van wat riet onder de bovenkant van uw gazon is niet per se een slechte zaak, omdat het als een beschermende laag fungeert en zowel aarde als grasplanten tegen de elementen beschermt. Bovendien kan de juiste hoeveelheid het oppervlak van uw gazon ook een stevigere, dikkere uitstraling en gevoel geven.

Hoe weet ik of mijn gazon moet worden verticuteren?

Te veel vilt in een gazon zal uw gras een sponsachtig gevoel geven als u erop loopt. Je zou een laag van 0,5-1 cm dik moeten kunnen zien als je naar de zijkanten van je grasmat kijkt – meer dan dat dit overdreven en ongezond is voor je gazon. U kunt een kernmonster van uw gazon nemen om te beoordelen hoe dik het vilt is, en zien hoe uitgebreid uw gazon moet worden verticuteren.

Wanneer moet ik mijn gazon verticuteren?

Idealiter vindt verticuteren plaats in de late zomer en vroege herfst, omdat dit betere resultaten geeft in termen van herstel. Wij raden aan om tussen half augustus en oktober te verticuteren, omdat de warmte en het vocht dat in de herfst in de grond aanwezig is het gazon sneller laten herstellen. U kunt uw gazon ook in de lente verticuteren, maar dit mag alleen licht zijn in plaats van zwaar, aangezien de zomermaanden schadelijk kunnen zijn als er bijzonder warm en droog weer is. In de winter mag u niet verticuteren – als u dit in deze tijd van het jaar doet, is de kans groter dat uw gazon wordt beschadigd dan dat het wordt verbeterd.
Hoe vaak moet ik verticuteren?
De meeste gazons moeten worden ingesneden, maar sommige hebben meer nodig dan andere als ze vatbaar zijn voor viltvorming. Het hangt volledig af van het type gazon, de bodem en hoe de natuurlijke bacteriën in uw individuele omgeving werken. Fijne gazons met kruipend zwenkgras zullen over het algemeen sneller viltvorming opleveren, terwijl gazons met veel raaigras veel minder produceren. Te veel bemesting, slechte maaitechnieken en gras dat op een slechte bodem is gekweekt, kan uw gazon gevoeliger maken voor vilt.

Wat gebeurt er daarna?

Bedoel je dat je gazon er behalve eng uitziet? Hoewel het in het begin een beetje een schok kan zijn, zal uw gazon zich verbazingwekkend snel herstellen en er des te beter uit zien. De snelheid waarmee uw gazon zich herstelt, kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de aanvankelijke kwaliteit van uw gazon – maar wees geduldig, want het is de moeite waard. Eventueel weggesneden vilt moet worden verwijderd – het is een goede compost, wat een extra bonus is! Andere gazonbehandelingen kunnen tegelijkertijd worden uitgevoerd, waaronder beluchting, overzaaien en topdressing met zand en leem, die allemaal helpen bij het herstel.

De voordelen van gazon verticuteren zijn onder meer:
• Verwijdert schadelijke niveaus van vilt
• Snoei de graswortels die de groei stimuleren
• Laat water de bodem bereiken
• Laat lucht de grasmat bereiken
• Zorgt ervoor dat voedingsstoffen de grasplanten bereiken
• Verwijdert mos en dood onkruid
• Vermindert de kans op toekomstige mosproblemen
• Verbetert de gezondheid van uw gazon
• Verfrist vermoeide gazons of gazons van slechte kwaliteit
• Goede voorbereiding op overzaaien

1 gedachte over “Wees niet bang om te verticuteren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *